Sterilisering af hunde

Der er både fordele og ulemper når du skal vælge om din hund skal steriliseres eller ej.

Sterilisation af hund

En sterilisation er en operation hvor man fjerner hundens æggestokke og dermed dens mulighed for at formere sig.  Udover at hunden ikke længere kan forplante sig kommer den heller ikke i løbetid mere, bliver ikke pseudodrægtig (falsk drægtig) samt man forebygger sygdomme i æggestokkene, livmoderen og mælkekirtlerne.

Hvis du har taget beslutningen om at lade din hund sterilisere, kan det anbefales at gøre det tidligt. Grunden til at det er anbefalelsesværdigt at sterilisere sin hund allerede inden første løbetid er, at tævehunde har, i løbet af deres levetid, ca. 25% risiko for at udvikle denne type kræft, men risikoen nedsættes til mindre end 8%, hvis du steriliserer før 2. løbetid og helt ned til mindre end 1%, hvis du steriliserer din hund, før den har haft sin første løbetid. Vælger man at sterilisere sin hund efter at løbetiderne er gået i gang, skal operationen foretages mellem to løbetider. Typisk er dette 2-3 måneder efter en løbetid slutter.

Du har også mulighed for at sterilisere din hund med en såkaldt p-sprøjte, hvilket er en hormonbehandling, der bevirker at din hund ikke kommer i løbetid. Fordelen ved at vælge denne løsning er, at du har mulighed for at stoppe behandlingen, hvis du alligevel ønsker at din hund skal have hvalpe. Vælger du hormonbehandling i stedet for sterilisation, skal denne gentages præcis hver 5 måned resten af din hunds liv. Du bør dog være opmærksom på at de gentagne hormonbehandlinger kraftigt øger risikoen for, at din hund kan udvikle kræft i mælkekirtlerne og livmoderbetændelse. P-sprøjter er i længden en dyrere løsning end sterilisation, og denne løsning kræver hyppige besøg hos dyrlægen.

Man skal være opmærksom på at operationen foregår i fuld narkose og at det første døgn efter operationen kan hunden være lidt groggy og have lidt kvalme. Det plejer dog ikke at være noget problem for en sund og rask hund. I forbindelse med operationen anvendes de bedste bedøvelsesmidler og hunden bliver smertedækket. Det tager et lille døgns tid inden narkosen er helt ude af kroppen.

Efter sterilisationen vil hundens stofskifte nedsættes. Dette gør at den har lettere ved at tage på. Man er derfor nødt til at holde godt øje med hundens vægt og det er anbefalelsesværdigt at sætte den over på et overvægtsforebyggende foder.

Enkelte steriliserede tævehunde risikerer at blive urininkontinente. Det betyder, at de kan have problemer med at holde på vandet typisk under søvn. Men det er en bivirkning, der kan afhjælpes med medicin.

Læs også om sterilisering af katte og kastration af hund.

Du er velkommen til at kontakte os på 35 35 40 40, hvis du har yderligere spørgsmål, og vi står klar til at rådgive dig bedst muligt i, hvad den bedste løsning er for din hund.