anstesiapparatet

Sterilisering af hund

Ved sterilisering af hund kommer hunden ikke i løbetid og kan ikke blive drægtig. Der er både fordele og ulemper når du skal vælge om din hund skal steriliseres eller ej.

HVAD INDEBÆRER STERILISATION AF HUND KØBENHAVN?

En sterilisation af hund er en operation, hvor man fjerner hundens æggestokke og dermed dens mulighed for at formere sig.

FORDELE VED STERILISATION

Fordelene er, at du undgår løbetid hos hunden. Steriliseres hunden inden anden løbetid forebygges kræft og sygdomme i æggestokkene, livmoderen og mælkekirtlerne. Hunden bliver heller ikke pseudodrægtig (falsk drægtig) pga. hormonelle ændringer efter løbetiden, som påvirker adfærden, så tævehunden opfører sig, som om hun har hvalpe.

ULEMPER VED STERILISATION

Der er det adfærdsmæssige perspektiv, hvor hundene bruger deres hormoner til at udvikle sig psykisk og komme bedre igennem unghunde årene. Så skal man også tage højde for at hunden skal i narkose og får et nedsat stofskifte, så den lettere tager på i vægt og har behov for en kostændring. Enkelte hunde kan få inkontinens når de bliver ældre, som dog kan løses med medicin. Nogle hunderacer kan oplever desuden ændringer i pelskvaliteten.

HVORNÅR SKAL DIN HUND STERILISERES?

Hvis man ser på det kliniske billede, anbefales det at man steriliserer hunden allerede inden første løbetid. Tævehunde har i løbet af deres levetid har ca. 25% risiko for at udvikle kræft i mælkekirtler og underliv. Risikoen nedsættes til mindre end 8%, hvis du steriliserer før 2. løbetid og helt ned til mindre end 1%, hvis du steriliserer, før den har haft sin første løbetid.

Hvis man ser på adfærdsbilledet anbefales det ikke at steriliseres hunden med mindre den er syg i forbindelse med sine løbetider. Det kunne være pga. falsk drægtighed eller pyometra (livmorbetændelse).

Vælger du at sterilisere din hund, efter at løbetiderne er gået i gang, skal operationen foretages mellem to løbetider. Typisk er dette 2-4 måneder efter en løbetid slutter.

OM OPERATIONEN

Indgrebet foregår i fuld narkose. Det første døgn kan hunden være lidt groggy og have lidt kvalme. Det plejer dog ikke at være noget problem for en sund og rask hund. Ved operationen anvendes de bedste bedøvelsesmidler, og hunden bliver smertedækket. Det tager et lille døgns tid, inden narkosen er helt ude af kroppen.

EFTERVIRKNINGER

Efter sterilisationen vil hundens stofskifte nedsættes, så den har lettere ved at tage på. Du er derfor nødt til at holde godt øje med hundens vægt og det anbefales at skifte til et overvægtsforebyggende foder.

Enkelte steriliserede tævehunde risikerer at blive urininkontinente. Det betyder, at de kan have problemer med at holde på vandet typisk under søvn. Dette er en bivirkning, der kan afhjælpes med medicin.

Læs også om sterilisering af katte og kastration af hund.

Du er velkommen til at kontakte os på 35 35 40 40, hvis du har yderligere spørgsmål til sterilisering af hund i København, og vi står klar til at rådgive dig bedst muligt i, hvad den bedste løsning er for din hund.