Cat and dog sitting together on meadow

Afføringsprøver fra dit dyr

Både ved mistanke om orm eller ved længerevarende diarré kan man vælge at få undersøgt en afføringsprøve fra sin hund eller kat. Ved længerevarende diarré kan man vælge at få sendt afføringsprøven til et eksternt laboratorium, der typisk sender svaret indenfor et par dage. Prøven undersøges da typisk for sygdomsfremkaldende bakterier, svampe, orme og andre parasitter.

Normalt kan man nøjes med at aflevere én afføringsprøve for at diagnosticere de fleste arter af orm og man får svar samme dag. Dog skal man ved diagnosticering af hjerte-/lungeorm indsamle afføringsprøver, én fra hver af tre på hinanden følgende dage. Prøven aflæses næste dag. Afføringen må ikke ligge i direkte sol og den må ikke få frost.

Symptomer på orm kan blandt andet være: Diarré, opkast, hoste, udspilet rund mave, glansløs og trist pels samt stor appetit og vægttab. Disse symptomer kan dog dække over et væld af andre sygdomme.

Kort om smitten med hjerte-/lungeorm: Smitten kan ikke overføres direkte fra hund til hund eller fra kat til kat. Den kræver en mellemvært for at kunne infestere sin næste vært. Mellemværten kan f.eks. være en snegl. Når en smittet hund har afføring, kommer der larver med ud. Sneglen optager dele af afføringen med ormens larver, hvorefter larverne kan udvikles til infektive larver. Når en rask hund så senere slikker på eller spiser sneglen, bliver den smittet med infektive ormelarver, der så udvikles til kønsmodenhed i hundens hjerte- og lunger, og ringen er sluttet.

Læs også om urinundersøgelser af kat og hund.

Er du i tvivl om din hund har orm, er du velkommen til at ringe til os på klinikken 35 35 40 40 eller kigge forbi.