Kastration af hund

Inden du tager beslutning om, hvorvidt du skal kastrere din hund eller ej, er der mange ting, du bør tænke nøje igennem.

Du bør overveje, hvorfor du mener, kastration af din hund er løsningen. Har din hund et reelt problem, eller agerer den efter normale drifter. Det er normalt, at hunden kan have tendens til at dominere over andre hanhunde, hvilket ikke bør forveksles med aggression. Dette er ofte tilfældet, hvis hunden flere gange involveres i hundeslagsmål. Der er også mange mennesker, der overvejer kastration, hvis de har en hypersexet hanhund.

Ofte kan ovenstående problemer afhjælpes med kastration, men i mange tilfælde er kastration måske ikke den rette løsning. Der kan være andre bivirkninger efter en kastration som f.eks.: Mat eller filtret pels, overvægt, lavere aktivitetsniveau, øget usikkerhed samt andre adfærdsproblemer. Det bør dog nævnes, at der findes mange kastrerede hanhunde, som ifølge ejerne ikke har fået nogen bivirkninger efter kastration.

Ud over det adfærdsmæssige aspekt, kan der også være andre grunde til kastration. Er hunden kryptorkid, dvs. at en eller begge testikler ikke er faldet ned i pungen, eller er der sygdom i testiklerne, kan kastration anbefales.

Man skal være opmærksom på, at operationen foregår i fuld narkose. Det første døgn efter operationen kan hunden være lidt groggy og have kvalme. Det plejer dog ikke at være noget problem for en sund og rask hund. I forbindelse med operationen anvendes de bedste bedøvelsesmidler og hunden bliver smertedækket. Det tager et lille døgns tid inden narkosen er helt ude af kroppen.

Efter kastrationen vil hundens stofskifte nedsættes. Dette gør at den har lettere ved at tage på. Man er derfor nødt til at holde godt øje med hundens vægt, og det er anbefalelsesværdigt at sætte den over på et overvægtsforebyggende foder.

Kemisk kastration af hund

Er man i tvivl om, om man vil lade sin hund kastrere, er en kemisk kastration anbefalelsesværdig. Her kan man se eventuelle bivirkninger ved en kastration uden det er permanent. Ved en kemisk kastration giver dyrlægen hunden et stik i nakken med et implantat, der hæmmer det mandlige kønshormon. Inden for 4-6 uger vil hunden hormonelt være på samme niveau, som ved en normal kastration. Denne indsprøjtning varer mindst 6 måneder, hvor man kan observere hvilken virkning en operativ kastration ville have på hunden.

Læs også om kastration af katte eller sterilisering af hunde.

Du er velkommen til at kontakte os på 35 35 40 40, hvis du har yderligere spørgsmål. Vi står klar til at rådgive dig bedst muligt, så vi finder den optimale løsning for din hund.