anstesiapparatet

Sterilisering af katte

Sterilisering af katte er en god idé, hvis du ikke ønsker killinger. En kat bliver typisk kønsmoden ved 6-8 måneders alderen. Efter dette sker vil de komme i løbetid ca. hver 3. uge i månederne maj til oktober.  En løbetid varer gennemsnitlig 8 dage. Under løbetiden vil hunkatten typisk være mere kælen, kontaktsøgende og verbal, og bliver hun ikke parret kan det godt udvikle sig til frustration (både for kat og ejer).

Sterilisation af kat

En sterilisering foregår ved en operation, hvor man fjerner kattens æggestokke. Efterfølgende vil din kat ikke komme i løbetid og vil heller ikke kunne få killinger.

En sterilisation af din kat forebygger mod en række sygdomme i livmoder og æggestokke, som f.eks. livmoderbetændelse. Den nedsætter også risikoen for sygdommene katte-AIDS og -leukæmi. Disse sygdomme kan overføres ved bid samt ved seksuel kontakt.

Man skal være opmærksom på at operationen foregår i fuld narkose. Det betyder at katten, det første døgn efter operationen, kan være lidt groggy og have kvalme. Det plejer dog ikke at være noget problem for en sund og rask kat. I forbindelse med operationen anvendes de bedste bedøvelsesmidler og katten bliver smertedækket. Det tager et lille døgns tid inden bedøvelsen er helt ude af kroppen. Og du bør ikke lukke katten ud af huset inden da.

Efter Sterilisation vil kattens stofskifte nedsættes. Dette gør at katten har lettere ved at tage på. Man er derfor nødt til at holde godt øje med kattens vægt. Det er anbefalelsesværdigt at sætte katten over på et overvægtsforebyggelses foder.

En anden mulighed for forebyggelse af graviditet er at give din kat p-piller. Med denne hormonbehandling, undgår katten at komme i løbetid. P-piller er receptpligtig medicin. Derfor kan de ikke udleveres, før vi har foretaget en sundhedsundersøgelse af din kat. P-piller skal gives en gang om ugen, og det er vigtigt at være omhyggelig med doseringen. Man vil altid kunne stoppe behandlingen af p-piller, hvis du ønsker, at din kat skal have killinger.

Du bør være opmærksom på at hormonbehandling med P-piller øger risikoen radikalt for, at din kat kan udvikle kræft i mælkekirtlerne. Der er desuden øget risiko for udvikling af sukkersyge. Sidst men ikke mindst kan det være en ulempe, at p-piller i det lange løb er en dyrere løsning end sterilisation.

På klinikken anbefaler vi, at man steriliserer sin kat fremfor at behandle med hormoner.

Du kan læse mere om sterilisering og kastration af katte på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside 

Læs også om sterilisering af hunde og kastration af kat.

Ring til os på 35 35 40 40 hvis du har flere spørgsmål eller har lyst til at bestille tid til din kat.