Øre- eller chipmærkning af katte.
Hvorfor er det en god ide at mærke sin kat?
I forhold til hunde er det ikke lovpligtigt at ID-mærke katte. Men løber din kat væk eller bliver den blevet påkørt og indleveret på en dyreklinik, har dyrlægen mulighed for at få fat på dig som ejer og aftale behandling. Derudover repræsenterer en ID-mærkning også ejerskab af katten, hvad enten det er en tatovering i øret eller en mikrochip under huden. Det vil sige at bliver katten stjålet har du bevis for at det er din. Indbringes en slemt tilskadekommen kat uden ID-mærkning på en dyreklinik, kan dyrlægen være nødt til at aflive den, da man ikke har mulighed for at finde ejer.
Hvordan foregår en ID-mærkning?
Øremærkning: Når en kat skal øremærkes kræver det at den kommer i fuld narkose. Ofte vælger man at øremærke sin kat når den alligevel er i narkose med neutraliseringen.
Hårene på indersiden af begge øreflipper fjernes, hvorefter huden rengøres og desinficeres. En særlig øremærketang, der har en række udskiftelige metalstifter, placeres over ørets inderside. Tangen klemmes sammen i ca. 30 sekunder. Tangen laver en række små huller i huden på øret. Derefter gnides der sort tatoveringsfarve ind i hullerne der forinden er lavet af tangen. Denne sorte sværte sikrer, at nummeret bliver tydeligt til senere aflæsning i resten af kattens levetid. Sværten (der er vandopløselig) tørrer ind, og overskydende sværte falder af i løbet af de næste dage.
Et øremærke består af 3 bogstaver samt 3 tal. Det første bogstav er et årgangsbogstav, der viser hvornår katten er øremærket. De næste to bogstaver viser på hvilken klinik øremærkningen har fundet sted. De 3 tal tildeles kronologisk, så årets første kat hedder 001 osv. Man tatoverer typisk i begge ører. I det ene øre vender bogstaverne ud mod kattens ørespids og i det andet vender de ind mod kattens hoved. På den måde kan man stort se altid læse øremærket, også selv om katten med tiden bliver sortpigmenteret i begge ører.
Chip: En mikrochip er et lille implantat der placeres under huden på venstre side af kattens hals. Selve chipmærkningen foregår i konsultationen evt. samtidig med en vaccination. Selvom kanylen med implantatet er lidt større end en almindelig vaccinationskanyle er det ikke noget der kræver, at katten bliver lagt i narkose. Man skal være opmærksom på at en mikrochip ikke kan ses med det blotte øje eller føles med fingrene nødvendigvis. Chippen kan kun aflæses med en særlig scanner. Skal man ud og rejse med sin kat, er det et krav at den er chipmærket (samt rabies-vaccineret mm).
Registrering: Lige meget om man har valgt at få øremærket sin kat eller chipmærket den, skal den registreres i et katteregister. For at gøre forvirringen stor findes der i Danmark to katteregistre: Det Danske Katteregister (som tilsvarer Det Danske Hunderegister) og Dansk Katteregister (som er Inges Kattehjems eget register). På Blågård Dyreklinik har vi valgt at registrere alle vores mærkede katte i Det Danske Katteregister, da det er her størstedelen af alle mærkede katte bliver registreret. Registret er derfor langt det mest dækkende.
Husk at orientere katteregisteret hvis du flytter eller ændrer telefonnummer. Kun på denne måde kan der hurtigt findes frem til dig som ejer, hvis din kat løber bort og bliver fundet.
Læs også om sterilisering af katte og kastration af kat.
Ring til os på 35 35 40 40 hvis du har flere spørgsmål.